Historie se opakuje

O prodlouženém víkendu 22.9. - 24.9.2023 se v Praze v areálu Eagles uskutečnilo Mistrovství ČR v CoachBallu, kam postoupilo 12 nejlepších týmů z CoachBallové ligy. V letošním roce se ligy zúčastnilo 36 celků. My jsme na mistrovství postoupili přímo z prvního místa v divizi Morava.

Závěrečný mistrovský turnaj se rozehrál již v pátek. Družstva byla rozdělena do dvou základních skupin po šesti týmech. V naší skupině jsme měli rovnou 4 celky z naší divize. Vedle našeho družstva Hit Opava, Olympia Blansko a Snails Kunovice, které doplnily Žraloci Ledenice a Piranhas Beroun. Ve 12:00 jsme zahájili proti Olympii. Blansko nás dokázalo v základní části ligy porazit. Čekali jsme tedy vyrovnaný zápas. Ale Blansku se úplně nedařilo na pálce. Naopak nám se na pálce dařilo a zápas jsme vyhráli 14 : 1. Druhý páteční zápas jsme sehráli s černým koněm turnaje, Opavou. Hit Opava má vždy silnou pálku a nebylo tomu jinak i v tomto utkání. Ve druhé směně dostáváme 4 body. Naštěstí v další směně odpovídáme pěti doběhy na domácí metu. Ovšem v závěru Opava výrazně přidala a výhrala 5 : 9. Poslední páteční zápas hrajeme proti Piraním. Beroun má od začátku mírně navrch a až do závěru zápasu vede. Naštěstí se nám podaří utkání ke konci otočit a vyhráváme těsně 6 : 5. Jediná prohra Piranhas na tomto turnaji.

V sobotu zahajujeme proti Žralokům z Ledenic. Po vyrovnaném úvodu se nám začíná dařit více v útoku. Postupně navyšujeme bodový náskok až na konečných 10 : 2 pro nás. Po tomto zápas nám stále žije naděje na postup do čtvrtfinále. Poslední zápas ve skupině hrajeme proti Kunovicím. Od první minuty šlo o velmi vyrovnané utkání. Do druhé směny bezbodový stav. Pak se nám podaří ve třetí a čtvrté směně přidat bod. Před poslední směnou je stav 2 : 0. Na začátku šesté směny přidáváme důležitý třetí bod. V dohrávce zápasu nás Snails dostali pod tlak. Nejdříve homerunem snižují na 3 : 1. Pak se jim podaří opět doběh. Naštěstí jsme těsné vítězství 3 : 2 uhájili. Díky bodům proti postupujeme do čtvrtfinále až z 3. místa. Ve čtvrtfinále jsme narazili na dalšího favorita turnaje SaBaT Praha. Opět velmi vyrovnané utkání. Jak my, tak soupeř předváděl skvělé výkony v obraně. Nám se podařilo přímo na plotě chytnout míč, který letěl do homerunu. Před dohrávkou utkání byl stav 5 : 3. Soupeřovi se podařilo na dva auty naplnit první a druhou metu. A k tomu šel na pálku jejich nejsilnější pálkař. Štěstí stálo při nás, odpal do vzduchu a následný aut. Vydřené vítězství 5 : 3 a postup do semifinále mezi nejlepší 4.

V semifinále, tak jako v loni, nastupujeme proti Piranhas Beroun. Úvod utkání nám ale vůbec nevyšel. Několik zbytečných chyb a soupeři byli na koni. Sice se nám podařilo stáhnout skóre na přijatelných 5 : 6 a udržet si šanci na výhru. Ovšem v páté směně přichází další zásadní chyba. Z té už se bohužel neotřepeme a v semifinále, tak jako v loni, prohráváme 5 : 8. Ale hlavu vzhůru, pořád bojujeme o medaile. V utkání o třetí místo nastupujeme proti Pasos Pardubice. Do druhé směny je utkání velmi vyrovnané. Ale za stavu 2 : 3 pro soupeře a při dvou autech dochází ke změně rozhodnutí rozhodčí, kdy z jasného autu na první metě je safe. To nás trochu rozhodilo. Bohužel to nebylo poslední sporné rozhodnutí rozhodčích. V následující směně málem dojde ke kontaktu našeho polaře a soupeřova běžce. I přesto zahrajeme aut na druhé metě. A světe div se, místo toho, aby se řešilo bránění běžcem při zpracování je vyhlášen opět safe. To už nám hlava nebrala. Bohužel už se nám přestalo dařit na pálce a Pardubice vyhrály 5 : 12. Na nás po roce opět zbyla bramborová medaile. Takový už je sport. Škoda jen, že tento zápas pískali mladí rozhodčí, kteří hodně podléhali tlaku trenérů. Do budoucna by bylo lepší, aby zápasy o medaile pískali rozhodčí v kombinaci zkušený a začínající.

Kompletní výsledky turnaje na webu ČSA

Konečné pořadí turnaje na webu ČSA

FOTOGALÉRIE

Autor článku: Michal Doležel

Sdílet článek
partner partner partner partner partner partner partner partner partner